Nya registreringar har inaktiverats.

Exide Technologies web sites


Exide Technologies AS - Norway

http://www.sonnak.com/  

Exide Technologies A/S - Denmark

www.exide.dk  

Exide Technologies AB - Sweden

www.exide.nu www.tudor.se  

Exide Technologies OY - Finland

www.exide.fi
Content

DAGENS LADDSPÄNNING


Temperaturen varierar beroende på var i landet man bor. På kartan till höger kan du klicka på en stad för att se vad den optimala laddspänningen är i det aktuella området.

Laddarna från Exide är anpassade efter temperaturen där du bor, eftersom de har en inbyggd temperatursensor som ger optimal laddning åt just ditt batteri.

Temp:
LADDSPÄNNING
STANDARDBATTERI
V
LADDSPÄNNING
AGM-BATTERI
V
LADDSPÄNNING
GELBATTERI
V
Weather data: Yr.no
Content

OPTIMAL LADDSPÄNNING


Visste du att temperaturen i batteriet och omgivningen spelar roll för batteriets laddningsförmåga?

Merparten av alla blybatterier och laddare konstrueras enligt standarder där temperaturen är ca +25°C. Det innebär att om man laddar batteriet vid +25°C så är en optimal laddspänning för ett vanligt standardbatteri ca 14,8 volt, och för ett AGM- eller gelbatteri ca 14,4 volt.

När temperaturen sjunker ökar motståndet inne i batteriet. För att en ordentlig laddning ska uppnås måste därför spänningen ökas. Motsatt effekt får man om temperaturen är högre än ca +25°C. Då måste laddspänningen sänkas, så att batteriet inte får en överladdning som orsakar slitage i batteriet och högre vattenförbrukning.

Vi rekommenderar ändå inte att man laddar batteriet med särskilt mycket mer än ca 15,5 volt, eftersom man bland annat vill skydda det elektriska systemet i fordonet. Batteriladdarna från Exide har automatisk temperaturkompensering som ger optimal laddning vid alla temperaturer och för alla batteritekniker.

Om du drar temperaturen i figuren till vänster upp och ned ser du vilken laddspänning (volt) som är optimal för ett blybatteri med de olika batteriteknikerna.
LADDSPÄNNING
STANDARDBATTERI
15.55 V
LADDSPÄNNING
AGM-BATTERI
15.15 V
LADDSPÄNNING
GELBATTERI
15.15 V
Content

BATTERIKAPACITET


Ett helt nytt fulladdat blybatteri har 100 procent av sin kapacitet (Ah) vid ca +25°C. En kall vintermorgon när temperaturen kanske ligger på -25°C har du endast ca 55 procent av kapaciteten tillgänglig i batteriet.

Detta beror på att det inre motståndet i batteriet ökar ju kallare det är.

Förutom att batterikapaciteten sjunker, har fordonet en kall motor med trögflytande olja. Samtidigt sätter man på värmen och annan utrustning som drar mycket ström. Då är det viktigt att batteriet är i gott skick och att man har en bra laddare med temperaturkompensering tillgänglig.

Med Exides Carbon boost-teknik får man ett batteri med upp till 50 procent bättre laddningsmottaglighet.

Om du drar temperaturen i figuren till höger upp och ned ser du vilken kapacitet ett blybatteri har vid olika temperaturer.
BATTERIKAPACITET 100.0 %